SISTEM PAKAR MENU MAKANAN SEHAT BAGI PENDERITA KOLESTEROL DENGAN METODE FORWARD CHAINING



Gusnita Darmawati

Abstract


Penelitian ini membangun suatu sistem pakar untuk menentukan menu makanan sehat berdasarkan golongan darah dan tingkat kadar kolesterol pasien dengan metode Forward Chaining. Tujuan untuk membantu orang awam dalam menentukan menu makanan sehat untuk pasien kolesterol. Sistem ini menganalisa masalah penentuan menu makanan sehat berdasarkan golongan darah dan tingkat kadar kolesterol pasien. Hasil yang diperoleh dari sitem pakar ini adalah berupa informasi makanan sehat yang akan dikonsumsi oleh pasien kolesterol dengan jenis golongan darah dan tingkat kadar kolesterol yang berbeda. Analisa dilakukan dengan cara mengetahui jenis golongan darah dan tingkat kadar kolesterol pasien yang ditampilkan oleh program sistem pakar ini, rancangan sistem ini menggunakan inference forward chaining, dengan implementasi sistem menggunakan sistem database Microsoft Office Access dan bahasa pemrograman Visual Basic 6.0. Dari rancangan aplikasi sistem pakar yang dibuat, maka orang awam yang memderita kolesterol dapat menentukan menu makanan sehat untuk di konsumsi berdasarkan golongan darah dan tingkat kadar kolesterol dengan menjalankan aplikasi sistem pakar.


This study builds an expert system to determine the healthy food menu based on blood type and cholesterol levels of patients with Forward Chaining method. The goal is to help the layman in determining a healthy diet for cholesterol patients. This system analyzes the problem of determining healthy food menu based on blood group and patient cholesterol level. The results obtained from this expert system is in the form of healthy food information that will be consumed by cholesterol patients with the type of blood group and different cholesterol levels. From the design of expert system applications created, the layman who memderita cholesterol can determine the healthy diet to be consumed by blood type and cholesterol level by running an expert system application.


Keywords


expert system; forward chaining; cholesterol; blood type

Full Text:

PDF

Article Statistics

Abstract View : 0 Times
PDF : 0 Downloaded

References


Suyanto, 2011. “Artificial Intelligence”. Bandung. Informatika.

Dewi, Kusuma, “Artificial Intelligence”. Yogyakarta. GrahaIlmu.

Hernayati, Lilis, 2012. “Makanan Berbahaya Bagi Golongan Darah B”. Jakarta. DuniaSehat.

Kusrini, 2006. “ SistemPakarTeoridanAplikasi”. Jakarta. Andi Offset.

Hartati Sri, Sari Iswanti, 2008.”Sitem Pakar dan Pengembangannya”. Yogyakarta. GrahaIlmu.

Durstin, J. Larry, 2006.” Kolesterol Tinggi”. American College Of Sports Medicine.

Sabriyah, AsyiahNayla, 2008.”Cara Ampuh Menurunkan Kolesterol Dalam Sekejap”. Jakarta. Bonjer.

Sunardi, Yohanes. 2012.” Sehat Itu Pilihan”.Yogyakarta. Andi Offset.

Sasmito, G.M., 2011.” Aplication Expert System of Forward Chaining and TheRule Based Reasoning For Simulation Diagnose Red Onion and Chili Plant”. Proceeding of The Ist International Conference on Information systems For Business Competitivernes (ICSBC). Semarang.

Asabere, N.Y., Enguah, S.E. 2012.”Integration Of Expert SystemIn Mobile Learning”. International Journal Of Information and Communation Technology Research. Volume 2, No.1.

Gupta, S., Singhal, R. 2013.” Fundamentals and Characteristics of an Expert System”. International juournal On Recent and Innovation Trends In Comuting and Comunication. Volume 1, No.3.

Erdani, Yuliadi. 2011.” Developing Recursive Forward Chaining Method In Ternary Grid Expert Systems”. International of Computer Science and Network Security, volume 2. No.1.

Mateo, R.M.A., And Jaewan Lee, 2008.” Healthcare Expert System Based On Group Cooperation Model”. International Journal Of Software Enggineering and Its Aplication”. Vol.2.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2017 Jurnal Sains dan Informatika

JSI Indexed by :

      

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Published by Kopertis Wilayah X

Khatib Sulaiman Street Padang
West Sumatera
Phone: +62751705637
Fax: +62751705637
Email: [email protected]

E ISSN 2502-096X | Print ISSN 2459-9549
 

 

      
View My Stats